2251306808 Ηλία Βενέζη 24, Μυτιλήνη a.myrogianni@gmail.com
Facebook

Διατροφικές συμβουλές για την απώλεια των “εορταστικών” κιλών

Διατροφικές συμβουλές για την απώλεια των “εορταστικών” κιλών

Διατροφικές συμβουλές για την απώλεια των “εορταστικών” κιλών
 

Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μικρά γεύματα ημερησίως (πρωινό-δεκατιανό- μεσημεριανό-απογευματινό-βραδινό) έτσι θα προσφέρετε ενέργεια στον εαυτό σας να επιτελέσει τις διάφορες δραστηριότητες τις οποίες επιθυμείτε να κάνετε και παράλληλα δεν θα καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα κυρίως γευμάτων (μεσημεριανών-βραδινών).
 

Ενδεικτικά ως
Πρωινό γεύμα: θα μπορούσε να είναι 4 κράκερ ή 2 κριτσίνια ή 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης, 1 τοστ με γαλοπούλα τυρί (όλα τα προιόντα ολικής άλεσης),
Ενδιάμεσο γεύμα: 2 φρέσκα φρούτα εποχής (μήλο-μπανάνα-αχλάδι-πορτοκάλι-μανταρίνι-ακτινίδιο κ.α.) ή αποξηραμένα φρούτα (2κ.σ.σταφίδες ή 6 δαμάσκηνα ή 6 χουρμάδες κ.α.) ή 10 ανάμικτους ανάλατους ξηρούς καρπούς
Μεσημεριανό Γεύμα: πρέπει να συνοδεύεται πάντα με βραστή ή ωμή σαλάτα εκτός και έαν είναι λαδερό, π.χ. Κοτόπουλο φιλέτο με ρύζι & σαλάτα ή μπριζόλα με ψωμί & σαλάτα κ.α.
Ενδιάμεσο Γεύμα: 1 γιαούρτι με 1 φρέσκο φρούτο εποχής ή 1 ποτήρι Smoothie's
Βραδινό Γεύμα: τοστ με γαλοπούλα-τυρί, τονοσαλάτα ή κοτοσαλάτα ή χωριάτικη σαλάτα

 

Προσοχή στις ποσότητες και στην προσθήκη ελαιολάδου κατα το μαγείρεμα ή στην σαλάτα.
 

Προσπαθήστε να πίνετε αρκετό νερό όχι όμως συνεχόμενα διότι θα το αποβάλλει ο οργανισμος σας, μπορείτε να το πίνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Εντάξτε στο πρόγραμμά σας φυσική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει στην απώλεια σωματικού βάρους, θα αυξήσετε τον βασικό σας μεταβολισμό και θα αιστανθείτε καλά!

 

5) Χρησιμοποιήστε μικρά πιάτα για τα γεύματα σας (πιάτο του γλυκού ή της πάστας) απομακρύνετε τα βαθιά και μεγάλα διότι μέσα στα μεγάλα πιάτα σερβίρετε πολύ περισσότερο φαγητό απ ότι έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.
 

Προσπαθήστε να καταναλώνετε σωστούς συνδυασμούς τροφίμων, για παράδειγμα το μεσημεριανό σας γεύμα πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνες (ψάρι/κρέας/κοτόπουλο/τυρί αυγό), από λίπος (ελαιόλαδο), από άμυλο (ψωμί/ρύζι/ πατάτες/μακαρόνια κ.α.) και από φυτικές ίνες (λαχανικά βραστά ή ωμά). Εάν το μεσημεριανό σας γεύμα περιέχει άμυλο μην προσθέτετε ως συνοδευτικό ξανά άμυλο π.χ. Τα μπιφτέκια ή τα σουτζουκάκια περιέχουν στο μίγμα τους ψωμί ή φρυγανιά μην προσθέτετε ως συνοδευτικό ρύζι/πατάτες/πουρέ/ψωμί ή εάν έχετε μακαρόνια με τυρί ή λαδερό με πατάτες μην καταναλώνετε και ψωμί μαζί.
 

Τα αλλαντικά ή γαλακτοκομικά ή τυροκομικά προϊόντα που χρησιμοποιείτε προτιμήστε να είναι μέτρια ή ελαφρώς χαμηλά σε λιπαρά, σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να τα προμηθευτείτε καταναλώστε μικρότερη ποσότητα από τα πλήρη σε λιπαρά προϊόντα.
Αποφύγετε την κατανάλωση σνακ “πλούσια” σε θερμίδες και “κενά” σε θρεπτικά συστατικά όπως πατατάκια-γαριδάκια-τσιπς-κρουασάν κ.α.
Αποφύγετε ποτά ή αναψυκτικά που είναι πλούσια σε θερμίδες προτιμήστε φυσικούς χυμούς φρούτων ή φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.
Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα όσπρια (π.χ. φασόλες άσπρες, φακές, ρεβίθια, φάβα, φασολάκια ασπρομίτικα/μαυρομάτικα, κ.α.) τα οποία μπορείτε να τα συνοδεύσετε με ωμή ή βραστή σαλάτα & ομελέτα ή αυγά βραστά ή τόνο ή τυρί επιλογής.
Προτιμότερο θα ήταν να καταναλώνετε το βραδινό σας γεύμα τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν το βραδινό ύπνο.
Προσπαθήστε καθ όλη την διάρκεια της ημέρα να καταναλώνετε 3-4 μικρομερίδες φρέσκων εποχιακών φρούτων με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός σας θα λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες.

 

Καλό θα ήταν πριν από κάθε κυρίως γεύμα (μεσημεριανό - βραδινό γεύμα) να καταναλώνετε 1-2 μερίδες ωμής ή βραστής σαλάτας, με τον τρόπο αυτό θα λαμβάνετε ιχνοστοιχεία & βιταμίνες τα οποία έχει ανάγκη ο οργανισμός σας και επιπλέον, θα καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα μεσημεριανού γεύματος καθώς το πιάτο σας θα περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και χρωμάτων τα οποία θα είναι πιο προσιτά προς
κατανάλωση.

 

Κόψτε σε μικρά κομμάτια το κυρίως γεύμα σας και καταναλώστε το αργά όχι με γρήγορες και βιαστικές κινήσεις.
 

Προσπαθήστε να καταναλώνετε το κυρίως γεύμα σας και την σαλάτα σας σε ατομικά πιάτα καθώς με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε ο κίνδυνος κατανάλωσης μεγαλύτερης ή μικρότερης ποσότητας από ότι έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.

Πίσω