2251306808 Ηλία Βενέζη 24, Μυτιλήνη a.myrogianni@gmail.com
Facebook

Χριστουγεννιάτικες Λιχουδιές

Χριστουγεννιάτικες Λιχουδιές


Χριστουγεννιάτικες Λιχουδιές παρασκευασμένες με λιγότερες θερμίδες

Μπορούν οι χριστουγεννιάτικες λιχουδιές μας να είναι λίγο πιο θρεπτικές, υγιεινά παρασκευασμένες & με λιγότερες θερμίδες;
- Φυσικά και μπορούν!
Παρακάτω θα σας παραθέσω τις αγαπημένες μας λιχουδιές σε μία πιο θρεπτική & λιγότερο θερμιδική εκδοχή.

 

Μελομακάρονα
Παρασκευάστε τα μελομακάρονά σας με την χρήση κουπάτ σχεδίων ή σε μικρό μέγεθος ‘’μέγεθος μπουκιάς’’ με αυτό τον τρόπο θα απολαμβάνετε το αγαπημένο σας γλυκάκι αλλά δεν θα προσλαμβάνετε παράλληλα πολλές θερμίδες. Επιπλέον, μην παρασκευάσετε μεγάλη ποσότητα
διότι υπάρχει κίνδυνος να καταναλώσετε περισσότερα, αλλά και να τα έχετε στο σπίτι για αρκετό χρονικό διάστημα και να ‘’πέφτετε’’ στον πειρασμό να τα καταναλώνετε ξανά & ξανά. Τέλος, μπορείτε εμπλουτίσετε την συνταγή σας με περισσότερα θρεπτικά συστατικά π.χ. εάν χρησιμοποιείτε χυμό αντικαταστήστε τον με φυσικό χυμό από πορτοκάλια-μανταρίνια, προτιμήστε να είναι ώριμα για να ελαττώσετε την ποσότητα της ζάχαρης που θα προσθέσετε στο μίγμα σας ή ακόμη καλύτερα χρησιμοποιήστε ζάχαρη καρύδας ή ζάχαρη από χουρμάδες ή μέλι ή γλυκαντικό επιλογής έναντι της κοινής λευκής ζάχαρης. Προτιμήστε το αλεύρι σας να είναι ολικής άλεσης και το σιρόπι που θα χρησιμοποιήσετε κατά το μέλωμα να είναι από μέλι και όχι από ζάχαρη.


Κουραμπιέδες
Αντίστοιχα με τα μελομακάρονα έτσι και με τους κουραμπιέδες παρασκευάστε τους μικρούς σε μέγεθος και λίγους σε ποσότητα έτσι δεν θα εγκυμονεί ο κίνδυνος υπερκατανάλωσης. Όσον αφορά την παρασκευή τους επειδή περιέχουν πολύ μεγάλη ποσότητα σε βούτυρο όταν πάτε να τον προμηθευτείτε παρατήστε στην διατροφική ετικέτα τις θερμίδες και το κορεσμένο λίπος, προμηθευτείτε βούτυρο ή φυτικό λίπος με χαμηλότερες θερμίδες & κορεσμένο λίπος έναντι άλλον.
Χρησιμοποιήστε μέλι ή ζάχαρη καρύδας ή ζάχαρη από χουρμάδες ή κάποιο γλυκαντικό της αρεσκείας σας έναντι της κοινής λευκής ζάχαρης. Προσθέστε εξωτερικά ανθόνερο ή ροδόνερο για να ‘’κολλήσει’’ η άχνη ζάχαρη και μην προσθέσετε μεγάλη ποσότητα.

 

Σοκολατάκια
Στα αγαπημένα σας χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια χρησιμοποιήστε μαύρη σοκολάτα, μέλι ξηρούς καρπούς & αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, χουρμάδες, σύκα, σταφίδες) έτσι θα αποκτήσουν την γλυκύτητα που επιθυμείτε χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Διαφορετικά πολτοποιήστε τα αποξηραμένα σας φρούτα, προσθέστε λίγους ξηρούς καρπούς και έτοιμα τα σοκολατάκια σας!


Γλυκά Μπισκότα
Τα μπισκότα δεν λείπουν από το χριστουγεννιάτικα ‘’γλυκίσματα’’, για να αποκτήσετε ‘’κέρδος’’ σε θερμίδες παρασκευάστε τα με μέλι έναντι της ζάχαρης, ταχίνι & ελαιόλαδο έναντι του βουτύρου.
Αντί για αλεύρι μπορείτε να τα παρασκευάσετε με βρώμη ή με κουάκερ.

 

Αλμυρά Μπισκότα
Τα αλμυρά μπισκότα σας μπορείτε να τα παρασκευάσετε είτε με χριστουγεννιάτικα σχέδια είτε με ζωάκια για να τα γευτούν και τα παιδάκια σας μπορείτε να προσθέσετε μέσα λαχανικά και να αποκτήσουν ιδιαίτερο χρώμα π.χ. μπορείτε να πρόσθετε σπανάκι και να τα παρασκευάσετε σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου ή χυμό & πολτό από παντζάρι και να κάνετε τον σκούφο ή την μπότα ή τον Άγιο Βασίλη, καρότο τριμμένο και να παρασκευάστε στολίδια ή τριμμένο τυρί στην εξωτερική επιφάνεια με σχήμα χιονοστιβάδας.

Πίσω