
Χριστουγεννιάτικο Παραδοσιακό Τραπέζι
Παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γεύμα στην Λέσβο χαρακτηρίζεται το σελινάτο. Το σελινάτο αποτελείται από σέλινο, χοιρινό κρέας και αυγολέμονο. Το σέλινο είναι ένα έντονα αρωματικό φυτό, με σκληρό βλαστό, σαρκώδεις και ινώδεις ρίζες. Οι μίσχοι του είναι κυρτωμένοι και δημιουργούν αυλάκι. Υπάρχουν 3 βασικές ποικιλίες σέλινου.
| Η πρώτη κατηγορία είναι η γνωστή σελινόριζα, έχει σαρκώδη ρίζα καλλιεργείται και τρώγεται ωμή, σε σαλάτες, σε σούπες και μαγειρεμένη με διάφορους συνδυασμούς.
| Η δεύτερη, αποκαλείται σέλερι, είναι η πιο γνωστή διεθνώς, με σαρκώδεις μεγάλους μίσχους οι οποίοι τρώγονται είτε ωμοί είτε μαγειρεμένοι. Τα φύλλα της ποικιλίας συνήθως δεν καταναλώνονται καθώς έχουν πικρή γεύση.
| Η τρίτη είναι αυτή που συναντάται στην Ελλάδα και την αποκαλούμε σέλινο. Το σέλινο έχει λεπτούς μίσχους και πλούσιο φύλλωμα, καλλιεργείται για τα φύλλα του τα οποία τρώγονται είτε ωμά, είτε μαγειρεμένα.
Επιπλέον, το σελινάτο όπως προαναφέραμε περιέχει και ως κύριο συστατικό του το χοιρινό κρέας το οποίο αποτελεί μία καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμινών. Παρακάτω παρατίθεται πίνακας με την θρεπτική αξία του σέλινου και του χοιρινού κρέατος στα 100γρ.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1,5 κιλό χοιρινό σπάλα ή μπούτι, 1,5 κιλό σέλινο, άνηθο, αλατοπίπερο, 1 κρεμμύδι για το αυγολέμονο
2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 λεμόνια
Εκτέλεση
Χοντροκόβουμε και πλένουμε καλά το σέλινο. Ζεματάμε για λίγα λεπτά το σέλινο σε νερό που βράζει.
Το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κρέας. Βράζουμε ώσπου το κρέας να είναι σχεδόν έτοιμο. Τότε προσθέτουμε το ζεματισμένο σέλινο και τον άνηθο, ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 5-10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο τρυφερό είναι το σέλινο. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, σβήνουμε τη φωτιά και αμέσως ετοιμάζουμε το αυγολέμονο ως εξής:
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και στύβουμε τα λεμόνια. Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Προσθέτουμε τους κρόκους, τους δουλεύουμε κι αυτούς λίγο με το μίξερ και στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών.
Παίρνουμε το ζωμό από την κατσαρόλα και το προσθέτουμε σταδιακά στο μίγμα των αυγών, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού.
Καλή σας όρεξη!
Καλά Χριστούγεννα!
Για την συνταγή: http://ahungrybear.weebly.com