
Διατροφικές συμβουλές κατά την περίοδο της Σαρακοστής
Κατά την διάρκεια της νηστείας οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να καταναλώνουν τα γεύματά τους χωρίς λευκό/κόκκινο κρέας και ψάρι. Ο οργανισμός όμως έχει ανάγκη από πρωτεΐνη και μία εναλλακτική λύση για να την προσλαμβάνει είναι να κάνετε σωστούς συνδυασμούς τροφίμων καταναλώνοντας συμπληρωματικές πρωτεΐνες.
Συμπληρωματική αξία των πρωτεϊνών:
Η ικανότητα των πρωτεϊνών να καλύπτουν η μία την ανεπάρκεια της άλλης. Όσοι άνθρωποι δεν καταναλώνουν λευκό/κόκκινο κρέας και ψάρι (κατά την διάρκεια της νηστεία ή είναι φυτοφάγοι) μπορούν να επιτύχουν την κάλυψη των αναγκών τους καταναλώνοντας τρόφιμα που έχουν συμπληρωματικές πρωτεΐνες.
Συμπληρωματικές Πρωτεΐνες είναι:
Ο συνδυασμός των οσπρίων με σιτάρι ή καλαμπόκι ή ρύζι, για παράδειγμα: ρεβιθόρυζο, φακόρυζο, ρύζι με φασόλες ή όσπρια με ψωμί.
Ο συνδυασμός ρυζιού με τυρί π.χ. λαχανόρυζο/ντοματόρυζο/ρύζι με μελιτζάνες/ρύζι με χρωματιστές πιπεριές/ ριζότο όλα τα παραπάνω συνοδευόμενα με 1 κομμάτι τυρί, γεμιστά νηστίσιμα με τυρί επιλογής ή γελατζίδες με τυρί επιλογής.
Ο συνδυασμός γάλατος με ρύζι ή με δημητριακά π.χ. ρυζόγαλο, γάλα με δημητριακά πρωινού, βρόμη, κουάκερ.
Διατροφικές Συμβουλές:
1) Προσοχή στην πρόσληψη αμύλου (ψωμί-ρύζι-πατάτες-δημητριακά-ζυμαρικά) - προσλαμβάνεται 1φλ. άμυλο μαζί με κάθε κυρίως γεύμα και προσέξτε τον συνδυασμό των τροφίμων.
2) Προσλαμβάνετε μικρές ποσότητες πρωτεΐνης με την μορφή οσπρίων (φακές, ρεβίθια, φασόλες, φασολάκια ασπρομίτικα/μαυρομάτικα, φάβα), οστρακοειδών (μύδια-στρείδια- κυδώνια-χτένια κ.α.), μαλακίων (καλαμάρια, σουπιές, γαρίδες, χταπόδια) - (προσοχή σε εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγεία ή διαφόρων μορφών αλλεργίες).
3) Προσοχή στην πρόσληψη απλών υδατανθράκων (νηστίσιμα παξιμάδια-κουλούρια- κριτσίνια-κέικ κ.α.) - προσλαμβάνετε μικρή ποσότητα, της τάξης 2 μικρά παξιμάδια/κριτσίνια/κουλούρια ολικής άλεσης, προτιμήστε κέικ σπιτικό παρασκευασμένο με ελαιόλαδο, αλεύρι ολικής άλεσης χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αντικαταστήστε την ζάχαρη με μέλι ή ώριμα φρούτα εποχής.
4) Προσοχή στην πρόσληψη λίπους (ελαιόλαδο-ηλιέλαιο-σπορέλαιο-καλαμποκέλαιο) διότι 1 κ.σ. ελαιόλαδο προσδίδει 90 θερμίδες.
5) Μην υπερκαταναλώνετε ξηρούς καρπούς καθώς προσδίδουν πολλές θερμίδες, αποφύγετε τους αλατισμένους διότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού.
6) Προσοχή στην κατανάλωση χαλβά και ταχίνι διότι έχουν πολλές θερμίδες - καταναλώστε 2κ.γ. ταχίνι ή 2 κουτιά σπίρτα χαλβά κατά την διάρκεια της ημέρας. Αν ο χαλβάς περιέχει ξηρούς καρπούς, κακάο, σοκολάτα ή αποξηραμένα φρούτα οι θερμίδες αυξάνονται πολύ περισσότερο.
7) Μην παραλείπετε να καταναλώνετε σαλάτα με τα κυρίως γεύματά σας και φρούτα ενδιάμεσα στα γεύματά σας.
8) Προσπαθήστε να κάνετε καθημερινά φυσική δραστηριότητα.
9) Προτιμήστε να καταναλώνετε νερό αντί αναψυκτικά & χυμούς εμπορίου.
10) Προτιμήστε προϊόντα σόγιας τα οποία μπορεί να είναι γάλα ή τυρί ή κιμάς σόγιας με τα οποία μπορείτε να παρασκευάσετε γεύματα όπως: μπιφτέκια σόγιας, μακαρόνια με κιμά σόγιας κ.α.
Πίσω